Lezing

Zand, Zeep & Soda verhalen.
Vakantieperikelen van een eeneiige tweeling rondom een zomerhuisje in de duinen van
Egmond aan Zee in de vijftig en zestiger jaren.


Carla Westerbeek-Sikkes

Doppinda's eten boven een krant. Draadjesvlees dat op een oliestelletje staat te pruttelen en op de achtergrond het geluid van de transistorradio. Tantes die met hun veel te grote koffers gratis en volpension komen logeren. Vader Sikkes die met ontbloot bovenlijf voor zijn huisje zit en daarvoor een bekeuring krijgt van de duinwachter.

Het was nog maar kort na de tweede wereldoorlog. Vader Sikkes was timmerman en had een kleine timmerwerkplaats midden in het hartje van de Jordaan. Daar zaagde hij in 1947 de door hem bij elkaar gesprokkelde houten delen op maat voor zijn eigen vakantiehuisje. Weg uit de stank en het lawaai van de Oude Hoogstraat in het hartje van Amsterdam. Weg uit de buurt bij de vrouwen van lichte zeden. In Egmond werd er volop genoten van de ruimte en frisse zeelucht. De tweeling Conny en Carla verbleven samen met zusje Elly en moeder de hele zomervakantie in het vakantiehuisje. Vader Sikkes bleef in Amsterdam achter omdat hij hard moest werken voor de kost.

Het zomerhuisje was klein en primitief. Geen stromend water en geen elektriciteit. Het toilet was niet meer dan een houten kist met een gat erin.
Je ging één keer per week in bad. Of liever gezegd in de teil. En als je geluk had mocht je als eerste, zodat je niet in het vieze badwater van je zusje zat. Maar wat waren wij rijk!

De sfeer van het boek ademt die van saamhorigheid en eenvoud, elementen die kleur gaven aan de tijd.

De lezing duurt gemiddeld anderhalf uur met een pauze van een kwartier.
Aan het eind van de lezing zal er een exemplaar van het boek worden verloot.

Tarief op aanvraag; clws@kpnmail.nl